Alles over het belang van data

Leer relevante data optimaal gebruiken en help jouw organisatie groeien

Data Driven Finance

Het belang van data wordt bij veel organisaties inmiddels wel ingezien. Maar wat doe en kun je (nog meer) met die grote hoeveelheid aan data en bijbehorende datastromen? Durf jij blind te vertrouwen op de huidige output, of twijfel je over de manier waarop de data is geïnterpreteerd?

In deze opleiding leer jij je data goed te begrijpen, correct te interpreteren en visueel inzichtelijk te maken aan de hand van een interactief dashboard.

hbo Niveau

10 Lesdagen

QDC Titel

Data Driven Finance

Eerstvolgende startdatum

5 november 2024

Toon alle data en locaties

Lesdagen

10

Investering

€ 5.295,-

Niveau

hbo

Locatie

Utrecht

Meer informatie nodig?

Na het afronden van de opleiding Data Driven Finance:

 • Weet je waar de organisatie voor staat, je kent de missie en visie van de organisatie en je kunt toegevoegde waarde leveren door (pro-)actief bij te dragen aan een (meer) data gedreven organisatie.
 • Ben je je bewust van de mogelijke impact van de geleverde bestuurlijke informatie.
 • Weet je welke data nodig is en welke databronnen, en hun onderlinge relaties, beschikbaar zijn voor het leveren van betrouwbare en relevante bestuurlijke informatie.
 • Weet je op basis van welke informatie bestuurlijke beslissingen worden genomen.
 • Kun je interactieve dashboards bouwen om de data te analyseren, interpreteren en visualiseren, voorspellingen te doen en hier een eigen oordeel op te vormen.
 • Ben jij een digital controller die bijdraagt aan de groei van jouw organisatie.

Voor wie is Data Driven Finance bedoeld?

De opleiding is bestemd voor de controller op tactisch/operationeel niveau, die optimaal gebruik wil maken van de data uit bestaande systemen voor het leveren van betrouwbare en relevante bestuurlijke informatie.

Om de opleiding te kunnen volgen heb je een gedegen financiële kennis nodig. Bijvoorbeeld door één van de volgende opleidingen te hebben gevolgd:

 • Financiële opleiding op hbo-niveau
 • Professional Controller, HOFAM of andere post-hbo opleiding op financieel economisch gebied
 • Opleiding financieel management op wo-niveau

Heb jij een andere vooropleiding maar ben je wel geïnteresseerd? Neem dan voor informatie en mogelijkheden contact op met onze één van onze studieadviseurs.

Wil je weten of deze opleiding bij je past?

Neem contact op met Mieke Opdam voor een vrijblijvend studieadvies.

Mieke Opdam

Studieadviseur

Programma

De opleiding Data driven finance omvat 10 lesdagen (van 10.00 – 17.00 uur) verspreid over 6 maanden. In deze opleiding leer je hoe je data kunt inzetten voor waardecreatie en hoe je met betrouwbare en relevante data bijdraagt aan een datagedreven besliscultuur. Na het volgen van de opleiding heb jij nieuwe data-skills ontwikkeld en ben jij als financial berekend op de toekomst.

Gedurende het gehele traject werk je toe naar een interactief dashboard voor je eigen organisatie waarmee in de gewenste relevante en betrouwbare bestuurlijke informatie wordt voorzien en waarbij je het geleerde direct kan toepassen in je eigen praktijk.

 

In het kort:

 • Kick-off
 • Module: Data driven finance: visie en organisatie.
 • Module: Digital controller: aan de slag met data.

Examen en diploma

Tijdens de opleiding zijn er twee momenten om opdrachten in te leveren na afronding van een module. Je werkt toe naar een interactief dashboard dat door middel van scenario’s (voorspellend) is geanalyseerd (voor de eigen organisatie).

Wanneer je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond mag je na het behalen van je diploma de titel Qualified Data Controller (QDC) voeren en wordt je opgenomen in het openbare NIVE Alumni Register.

Planning

Datum

Tijdstip

Locatie

Soort evenement

5 november

10:00 - 17:00 uur

Utrecht

Start editie

nog 8 plaatsen

Inschrijven

Praktische info

Duur

10 lesdagen verspreid over 6 maanden

Investering

Opleidingskosten: € 4.100,-
Accommodatiekosten: € 550,-
Examenkosten: € 545,-

Bovenstaande kosten vormen een geheel en kunnen niet als losse elementen worden afgenomen. Boeken (BI-)tools zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen, deze dien je zelf te bestellen (kosten bedragen ca. € 60,-).

Prijzen zijn exclusief btw. Een factuur ontvangen zonder btw? Lees meer over de voorwaarden. Voor deze opleiding kun je gebruik maken van het STAP-Budget.

Locatie

Utrecht

Opleidingsniveau

hbo