STAP-budget

Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budget.

Wat is het STAP-budget?
Als werkende of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een budget van maximaal € 1.000,- inclusief btw per jaar aanvragen voor een het volgen van een opleiding of cursus. Deze vergoeding heet het STAP-budget. De afkorting STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Met het STAP-budget kun je een opleiding of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Hierdoor heb je namelijk meer kans op het behouden van je baan of het helpt je bij het vinden van een nieuwe baan.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget aanvragen als je inwoner van de Europese Unie en 18 jaar of ouder bent. Voor de overige voorwaarden verwijzen we je graag naar de website van UWV.

Voor welke opleidingen kan je STAP-budget aanvragen in 2023?
Het STAP-budget is beschikbaar voor al onze cursussen en opleidingen, bekijk het aanbod hier.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met onze studieadviseur Mieke Opdam zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Je bereikt haar via 033 – 422 9900 of mieke.opdam@niveopleidingen.nl

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

In het STAP-scholingsregister van DUO vind je het complete studieaanbod met opleidingen en opleiders. Je kiest een opleiding of cursus die je wilt volgen en schrijft je in bij de door jou gekozen opleiding van NiVE. Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs van ons. Dit STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig om het STAP-budget aan te kunnen aanvragen bij UWV. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding of cursus. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag aan ons als opleider uitgekeerd en brengen wij dit bedrag in mindering.

Het STAP-budget kent in 2023 vijf aanvraagperiodes van 2 maanden:

 1. 28 februari 2023 t/m 30 april 2023
 2. 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
 3. 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 4. 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 5. 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Je kunt het STAP-budget aanvragen in een van de tijdvakken. Let op! Er is een subsidieplafond per tijdvak, dus wees er snel bij, want op=op.

Belangrijk is wel dat het STAP-budget niet te vroeg wordt aangevraagd. Je opleiding dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak. Als bijvoorbeeld het STAP-budget wordt aangevraagd in het aanvraagtijdvak maart-april, dan moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 31 juli starten.

De aanvraag stap voor stap uitgelegd:

 1. Kies een opleiding die bij je past
 2. Meld je aan via het inschrijfformulier
 3. Heb je in het inschrijfformulier laten weten dat je gebruikt wilt maken van het STAP-budget? Dan ontvang je een STAP-Aanmeldingsbewijs via de mail.
 4. Ga naar het STAP-portaal van het UWV via www.uwv.nl/stap
 5. Log in met je DigiD
 6. Vraag de subsidie aan en upload jouw STAP-Aanmeldingsbewijs
 7. Na de aanvraag doet het UWV een uitspraak over de eventuele toekenning
 8. Bij toekenning worden wij op de hoogte gesteld. Word je aanvraag afgewezen, wil je ons dan op de hoogte brengen?

De opleiding kost meer dan €1000, wat nu?

Ook als de training duurder is dan €1.000 kun je gebruikmaken van het STAP-budget. Het restbedrag is dan voor jouw eigen rekening of die van je werkgever.

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kent in 2023 vijf aanvraagperiodes van 2 maanden:

 1. 28 februari 2023 t/m 30 april 2023
 2. 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
 3. 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 4. 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 5. 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je vraagt het STAP-budget aan via de website van het UWV, deze vind je hier. Let op: je hebt hiervoor je DigiD nodig.

Wat zijn de aanvraagtermijnen van het STAP-budget?

De aanvraagtermijnen zijn gemiddeld 2 maanden, maar de ervaring leert dat het budget vaak al in de eerste dagen opgaat. Wees er dus snel bij.

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Vraag het STAP-budget zo snel mogelijk aan. De opleiding dient minimaal 4 weken na de aanvraag te starten en binnen 3 maanden na sluiten van het aanvraagtijdvak. Het UWV kent de subsidie toe als er geld beschikbaar is en als je aan de voorwaarden voldoet.

 • Ga naar het STAP-portaal van het UWV
 • Log in met je DigiD
 • Vraag de subsidie aan en upload jouw STAP-Aanmeldingsbewijs
 • Na de aanvraag doet het UWV een uitspraak over de eventuele toekenning
 • Bij toekenning worden wij op de hoogte gesteld.

Kan ik me inschrijven voor opleidingen die duurder zijn dan €1000,-?

Ja, dit kan. Als het STAP-budget is toegekend, ontvangen wij de subsidie van het UWV. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op totale prijs. Vervolgens ontvang je de factuur met het resterende bedrag van ons.

Ik ben al gestart met een opleiding, kan ik nog STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan pas worden aangevraagd voor opleidingen die minimaal 4 weken later starten. Alle opleidingen die voor deze tijd zijn begonnen, komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.

Kan ik voor meerdere opleidingen per jaar het STAP-budget aanvragen?

Nee, iemand kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht of dit het maximale bedrag van de subsidie is. Dit betekent dat het STAP-budget één keer per jaar gebruikt kan worden voor het bekostigen van één opleiding.

Mag mijn werkgever meebetalen?

Een werkgever mag meebetalen aan een opleiding. Wanneer deze alleen de volledige kosten voor zijn of haar rekening neemt is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Tijdens de aanvraag van het STAP-budget wordt gevraagd of de kosten voor de opleiding bekostigd worden door een derde.

Kan ik STAP-budget aanvragen voor meerjarige opleidingen?

Ja, dit is mogelijk. Als voor het eerste jaar het STAP-budget is toegekend, kan ook in het volgende jaar het budget worden aangevraagd.

Kan ik kosteloos annuleren?

Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Bekijk hier de Algemene Voorwaarden.